Blog Van Os Marketing - De website heeft ook onderhoud nodig

De website heeft regelmatig onderhoud nodig

Vandaag staat mijn auto bij de garage. Niets bijzonders verder, een garantie-gevalletje wat naar alle verwachting snel en vakkundig wordt opgelost. Hoewel ik alle vertrouwen heb in de auto en mijn garage, zal er na de garantieperiode de onderhoudsbeurten blijven komen. Er zullen onderdelen, banden, remmen vervangen moeten worden, misschien de uitlaat, of moet de software een update hebben. Kortom, onderhoud blijft nodig. Tenminste ik heb niet de illusie, dat ik 3, 5 of 10 jaar zonder onderhoud kan blijven rijden. Ik denk, geen enkele autobezitter.

Wat heeft dit met websites te maken? Eigenlijk alles, want ook een website heeft regelmatig onderhoud nodig. Het blijft niet bij een eenmalige productie en er vervolgens niet meer naar omzien. Nog veel te vaak merk ik dat bedrijven hun website als een digitale folder zien. Eenmaal online is het klaar en hoeft er niets meer aan veranderd te worden. Tenminste, dat is met drukwerk zo: je kúnt ook niets veranderen. Heb jij ook nog drukwerk liggen, wat eigenlijk sterk verouderd is en niet meer te gebruiken is?

Het mooie van een website is, dat je het wèl kunt aanpassen, continu kunt verbeteren, optimaliseren, nieuwe producten kan toevoegen of oude informatie verwijderen. Alleen ik zie het nog veel te weinig gebeuren, zeker in de metaal en techniek. Ik kom bijna dagelijks websites tegen van prachtige bedrijven met een sterk verouderde website. Wat je vaak ziet:

  • De website heeft een niet meer bij-de-tijdse uitstraling.
  • De website is niet responsive, met andere woorden, niet goed leesbaar op mobiel of tablet.
  • De teksten zijn erg op de eigen organisatie gericht, niet op de bezoeker. Tel het aantal keren ‘wij’ maar eens! De homepage geeft een uitgebreide bedrijfsgeschiedenis of een beschrijving wat het bedrijf allemaal maakt of levert.
  • Als er al nieuwsberichten op staan, zijn ze meestal niet van recente datum. Een deelname aan een beurs in 2014, of een bezoek van een burgermeester in de zomer van 2015, etc. Ik kom nog wel eens een Kerstgroet tegen van het jaar ervóór!
  • ‘Schrijf je in voor de nieuwsbrief’ staat er ergens op de website. Maar nergens staat een voorbeeld van de nieuwsbrief, of de laatste nieuwsbrief dateert van meer dan een jaar geleden.
  • De contactgegevens zijn vaak slechts met een vergrootglas te vinden.
  • ‘Call-to-actions’ (uitnodigende buttons of contactformulieren) die aanzetten om contact op te nemen, of iets te bestellen, ontbreken.

Wanneer een website deze kenmerken draagt, dan is het niet moeilijk voor te stellen wat de gevolgen zullen zijn voor de vindbaarheid. Veel ondernemers realiseren zich onvoldoende wat het belang is van een goede online performance. Aspirant-kopers zoeken op internet naar een geschikte leverancier voor hun vraag of probleem. Onderzoek toont aan dat 70% van de aspirant-kopers zaken doen met bedrijven in de top-6 van de Google zoekresultaten. Als je daar niet bij zit, dan mis je dus business! En komen ze op je website, dan haakt men vaak af, omdat ze het spoor bijster zijn, niet vinden wat ze zoeken, zich niet aangesproken voelen, niet weten hoe ze kunnen reageren. Na 2 (!) seconden beslist een aspirant-koper of hij verder gaat lezen, of afhaakt. Meestal het laatste.

Onderhoud je website!

Net als elke garagist kan ik het niet vaak genoeg herhalen: pleeg regelmatig onderhoud aan je website! Zorg voor voldoende ‘beweging’ op je website en houd de zaak actueel. Enkele tips:

  • Zorg voor een moderne, eigentijds uitstraling (die past bij jouw dienst, bedrijf en doelgroep).
  • Maak gebruik van video. Filmpjes worden meestal goed bekeken en in een korte bedrijfspresentatie kun je veel meer laten zien, dan in een uitgebreide lap tekst.
  • Schrijf korte en bondige teksten en doe dit vanuit de interesse of de vraag van de aspirant-klant, niet vanuit het bedrijf (‘u’ in plaats van ‘wij’).
  • Zorg voor actuele nieuwsberichten over activiteiten, uw klanten, evenementen, nieuwe producten of productiemogelijkheden, een handige tool of checklist, een aanbieding, etc.
  • Een nieuwsbrief stimuleert om nieuwsberichten te maken. De ‘lees verder’ teksten helpen om continu de nieuwspagina te verversen.
  • Ontwikkel duidelijke bestemmingspagina’s, helemaal afgestemd op de actie die je voor ogen hebt. Plaats daar altijd een ‘call-to-action’ bij, die bovendien meetbaar is.
  • Wees actief op social media. Deel je nieuwsbriefberichten op LinkedIn, zet filmpjes op YouTube, schrijf blogs over onderwerpen waarin je expert bent. Laat dat zien en wees niet bang om die kennis te delen. Het trekt juist geïnteresseerden aan, die jij graag als klant wilt hebben!
  • Pas continu je SEO-strategie aan! Maak gebruik van Google Analytics om de prestaties van je website te monitoren. Kijk op welke zoektermen je het beste gevonden wordt en stel daarmee je strategie voortdurend bij.

Als jouw website ouder is dan 5 á 7 jaar, dan wordt het tijd om aan vernieuwing te gaan denken. De techniek van toen is niet meer toereikend voor de hedendaagse online eisen.

Als je nu denkt “Ja, het wordt echt tijd om de website eens goed aan te pakken”, neem dan eens vrijblijvend contact op. Hier lees je meer over SEO en website optimalisatie.

Succes!

Deel dit artikel:

Reageer op dit bericht