VanOsMarketing-een goede nieuwsbrief schrijven

Een nieuwsbrief schrijven die jouw klanten prikkelt

Puilt jouw inbox ook uit van de nieuwsbrieven? Lees jij ze allemaal en helemaal door? Ik niet altijd.. Nu is het best lastig om een aansprekende nieuwsbrief te maken. Ik geef je hier een aantal tips om je nieuwsbrief te verbeteren.

Teksten die prikkelen

Een nieuwsbrief bevat lekker leesbare content. Wat is dat? Het antwoord is: ‘Teksten die de lezer zo prikkelen dat hij of zij tot actie overgaat.’ De volgende vraag is natuurlijk: hoe schrijf je dan die prikkelende teksten.

Verplaats je altijd in de lezer

Als eerste: verplaats je in de lezer. Moeilijk! Want we stappen vaak met z’n allen in dezelfde valkuil namelijk door veel te zenden van wat WIJ belangrijk vinden. We weten het allemaal, maar ik zie het toch nog steeds gebeuren. ‘Vandaag in de aanbieding, speciaal voor u, de hongerige klant!’ in plaats van ‘Waar heeft u behoefte aan?’

Welke autoverkoper kies jij?

Denk even aan een autoverkoper: wat heb je liever? Iemand die afratelt hoe prachtig en geweldig het nieuwste model in de showroom is. Want dat model moet hij verkopen. Of iemand die jou met oprechte belangstelling vraagt hoeveel kilometers per jaar je rijdt en of je op zaterdag een elftal moet vervoeren? Ik weet voor wie ik kies. En jij ook.

Klantspecifiek en automatiseren

Een nieuwsbrief verstuur je via speciale e-mail marketingsoftware. Je kunt dan je verzendlijst helemaal doelgroep- of klantspecifiek inrichten. Klanten spreek je anders aan (meestal persoonlijk, in de jij-vorm), dan prospects (meestal formeler, in de u-vorm). Je kunt ook automatiseren, als iemand doorklikt op een onderwerp en dus belangstelling toont, kan een goed systeem automatisch een ‘opvolgmail’ sturen.

Verschillende onderwerpen voor verschillende doelgroepen

Ook de onderwerpen kunnen verschillen per doelgroep. Je gebruikt je programma om ‘maatwerk’ nieuwsbrieven samen te stellen. Het is wat meer werk, maar je zult zien dat het resultaat van jouw nieuwsbrief omhoog schiet.

Weg met vakjargon en moeilijke woorden

Wat je beter kunt vermijden: vakjargon, moeilijke woorden, een passieve schrijfstijl. Eenvoud maakt teksten toegankelijk en begrijpelijk. Dus niet: ‘equivalent’, maar ‘gelijkwaardig’; geen ‘refereren’, maar ‘verwijzen’. Nog zo’n veelgebruikte: ‘betreffende’ in plaats van  ‘over’. Een oude Chinese wijsheid zegt: “Als ge deze zin zo tegen uwe buurman uitspreekt, gebruik hem dan ook op schrift.” Schrijf spreektaal dus.

Kort en krachtig, laat ze klikken

En dan de hoeveelheid tekst: houd het kort en krachtig. Dat helpt tegen te lange zinnen en wollig taalgebruik. Een nieuwsbrieftekst mag eigenlijk niet meer dan 1 alinea zijn van maximaal 2 regels. Net genoeg om de aandacht vast te houden en nieuwsgierig te maken, te prikkelen, uit te dagen. Zet dus niet het hele verhaal in de nieuwsbrief zelf (behalve als het een actiemailing is), maar nodig uit om verder te lezen. Die doorklik meet uiteindelijk dat er interesse is in het onderwerp en dát wil je graag weten!

Lees verder, welnee

Plaats daarom ook een duidelijke call-to-action, in plaats van ‘lees verder’ of ‘klik hier’. Beter is bijvoorbeeld: ‘download de praktijkcase’ of ‘bestel hier uw nieuwe iPhone’.

Maak een landingspagina

Een goede nieuwsbrief kan niet zonder een landingspagina op je website. Zorg dat de dialoog na de klik op de landingspagina wordt voortgezet. Want een goede landingspagina beïnvloedt de conversie na de klik. Dit doe je bijvoorbeeld met dezelfde tone of voice en afbeeldingen.

Een fouttje is zo gemaakt

Nog zo’n valkuil: foutloos schrijven. Uit mijn eigen praktijk weet ik, dat je op een gegeven moment blind wordt voor je eigen fouten. Een eigen geschreven tekst kan je door blijven lezen, op een gegeven moment zie je de letterlijke woorden niet meer. Lees daarom de definitieve tekst altijd op papier.  Een uitgeprinte tekst biedt meer focus. Of lees hardop, waar het hapert moet je iets verbeteren aan de tekst.

Wat hebben ze aan je nieuwsbrief?

Voorkom dat je de nieuwsbrief alleen maar verstuurt om het versturen. Maak alleen een nieuwsbrief als je echt iets te melden hebt. Anders haken lezers snel af. Vraag je telkens af: ‘Kan de doelgroep iets met deze informatie? Help ik ze verder en levert het mij eventueel iets op?’

En tussen 2 nieuwsbrieven in?

Vul je nieuwsbrief aan met social media! Social media marketing  en e-mail marketing zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden kunnen elkaar enorm versterken. Let wel op een aantal punten:

  • Kies het juiste social media kanaal voor je publiek
  • Vraag altijd actief om acties en reacties
  • Monitor de social media activiteiten
  • Maak mailings deelbaar voor social
  • Haal inschrijvers uit je social kanalen
  • Overweeg om een keer een speciale mail om jouw social kanalen meer bekendheid te geven.

 

Wil je alle tips op je gemak eens teruglezen? Ik heb ze uitgebreid voor je beschreven in mijn vernieuwde whitepaper.

Vraag hier jouw exemplaar van mijn whitepaper “Hoe schrijf je een goede nieuwsbrief? 14 praktische tips”

whitepaper-hoe-schrijf-je-een-goede-nieuwsbrief

Deel dit artikel:

Één suggestie bij “Een nieuwsbrief schrijven die jouw klanten prikkelt

Reageer op dit bericht