2-e-mail-blog-AVG-website-Van Os Marketing

5 opvallende trends in e-mail marketing

 

Deze week poste Tineke Pauw van Frankwatching dit bericht in hun honderdste nieuwsbrief ‘Weekly’, over opvallende trends in e-mail marketing. Deze wil ik je niet onthouden!

1. Social media is dood, lang leve de nieuwsbrief!

Nieuwsbrieven zijn lange tijd uit de gratie geweest bij marketeers en contentmakers. Social media was hot en happening, e-mail saai en stoffig. Maar in de afgelopen jaren vindt er een kentering plaats. Het organisch bereik op social media neemt af en je bereikt je publiek daar vaak niet meer goed zonder te betalen voor ads. Bouwen op gehuurde grond blijkt een dure grap. Met e-mail heb je niet alleen je eigen grond in handen, maar ook een huis waar je nog vele verdiepingen op kunt zetten.

2. Verticals, verticals

Uitgevers zetten vol in op nieuwsbrieven, blijkt ook uit onderzoek van Reuters. Het biedt hen de kans om een sterke relatie met hun publiek op te bouwen. Door verticals op te zetten die inspelen op specifieke interesses (of zelfs tijdstippen van verzending), laten ze hun abonneebestanden groeien. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de variëteit aan nieuwsbrieven van NRC, De Telegraaf en de Volkskrant.

3. De e-mail nieuwsbrief als blog

Een andere trend is dat nieuwsbrieven steeds meer op blogs gaan lijken (dat herken je wellicht ook van deze Weekly). Diensten zoals Revue en Substack maken het mogelijk om eenvoudig een nieuwsbrief te maken die ook buiten de mailbox te lezen is. Substack heeft daarbij ook een aantal social features, zoals de mogelijkheid om te reageren. Een blog is doorgaans wel beter vindbaar met zoekmachines dan een nieuwsbrief. De nieuwsbrief kun je daardoor wel als iets ‘exclusiefs’ ervaren.

4. Persoonlijk

Veel van deze nieuwsbrieven worden geschreven door één persoon. Het is hun persoonlijke nieuwsbrief, met hun gedachten over bepaalde zaken en met tips en aanraders om verder te lezen. De trend dat een nieuwsbrief aan één persoon hangt, past binnen de ‘creator economy’ oftewel de ‘passion economy’, zoals venture capitalist Andreessen Horowitz het noemt. Voormalig Horowitz-partner Li Jin schrijft:

“New digital platforms enable people to earn a livelihood in a way that highlights their individuality. These platforms give providers greater ability to build customer relationships, increased support in growing their businesses, and better tools for differentiating themselves from the competition. In the process, they’re fueling a new model of internet-powered entrepreneurship.”

5. Verdienmodellen

En dat brengt me bij de laatste trend die ik hier wil delen. Betaalde nieuwsbrieven zijn in opkomst. Een aantal populaire journalisten weet in de VS al een goed inkomen uit hun nieuwsbrief te halen. Maar voor de meeste makers zal het eerder een extraatje zijn naast hun andere inkomsten. Ik zou overigens niet verbaasd zijn als straks persoonlijke nieuwsbrieven ook gesponsord worden door adverteerders, zoals bij podcasts gebeurt.

Kijk hier op de site van Frankwatching welke trends er nog meer zijn op het gebied van online marketing, content marketing en social media!

Deel dit artikel: