Te pas en te onpas verschijnt er vóór, tijdens of na afloop van een websitebezoek een pop-up, die jou vraagt of je mee wilt werken aan een ‘kort’ onderzoekje. Ook telefonisch weten ze er raad mee; wanneer je een klantenservice hebt gesproken, word je altijd ‘uitgenodigd’ om nog even te blijven hangen, ook weer om een aantal vragen te beantwoorden. Terwijl je misschien al veel te lang aan de lijn hebt gehangen. En als het onderzoekje ‘maar 10 minuten van je tijd vraagt’, zit je voor dat je er erg in hebt een half uur vragen in te vullen.
Hoe voorkom je nu dat jouw met veel moeite en aandacht opgezette vragenlijst in de prullenbak verdwijnt of amper reacties oplevert? Kortom, hoe verhoog je de response op je (online) enquête?
Survey moeheid
Onlang las ik op Marketing Facts een interessant artikel van Lars van Wieren over de survey moeheid van de onderzoekmarkt. De menselijke maat zou zoek zijn en de klant heeft er geen zin meer in. Ik herken dit.
De conclusies van Lars zijn duidelijk: automatiseren, persoonlijk maken en drastisch verkorten van klantfeedback. Het moge duidelijk zijn: er is werk aan de winkel, zowel bij opdrachtgevers, als bij de onderzoekbureaus. Terecht stelt hij ook dat zijn onderzoekbureau niet langer de klant centraal stelt, maar de respondent.
In mijn marketingpraktijk heb ik regelmatig te maken met het opzetten van (online) enquêtes, marktonderzoek of klanttevredenheidsonderzoek en dan vaak gecombineerd met nieuwsbrieven. Juist bij nieuwsbrieven is automatisering en segmentatie heel goed mogelijk, bovendien is er al sprake van een ‘band’, waardoor de medewerking van de lezer in zekere zin gegarandeerd is.
Hoe verhoog je dan de response op je (online) enquête?
- Belangrijk is dat de uitnodiging in de e-mail een wervende onderwerpregel bevat. Het liefst heel persoonlijk. In Mailplus is het mogelijk om je onderwerpregel te personaliseren, dus: “beste Kees, vertel ons jouw ervaringen met ……..? “
- Schrijf een korte e-mail waar het onderzoek over gaat en wat de respondent eraan heeft. Het terugkoppelen van een deel van de onderzoeksresultaten motiveert mensen om mee te doen en biedt jou als opdrachtgever de mogelijkheid om respondenten direct te benaderen. Vertel ook hoe lang het onderzoek duurt en houd je daar ook aan.
- Houdt het onderzoek zo kort mogelijk. Kijk goed naar welke vragen je wilt stellen en of je daar ook echt iets mee kan doen. Kijk ook of er geen overlap in de vragen aanwezig is. Niets is zo frustrerend als respondenten moeten denken “dat werd zojuist ook al gevraagd”. Verborgen controlevragen zou ik vermijden. Een onderzoek zou niet langer dan 10 minuten mogen duren.
- Het verstrekken van een incentive verhoogt de response, maar is vaak niet de belangrijkste reden om mee te doen. Een prijsvraag met een interessant cadeau heeft een positieve invloed op de response, maar het moet wel passen binnen jouw doelgroep. Het verstrekken van een tegoedbon of een gratis dienst, wordt ook positief ontvangen.
- Verstuur een vriendelijke herinnering als blijkt dat de response achterblijft. Normaal gesproken dient de beoogde steekproefgrootte binnen ongeveer 3 dagen binnen te zijn. Ook dit kan je heel goed automatiseren.
Hoe ziet een goede enquête er uit?
Ik heb nog meer tips over het opstellen van een goede online enquête. Ze staan in een handig document om nog eens rustig terug te lezen of om te gebruiken tijdens het maken van een vragenlijst.
> download hier de bijlage ‘Hoe ziet een goede enquête er uit?
Succes met alle tips en laat mij hieronder weten wat jouw ervaringen zijn. Wil je eens brainstormen over het opzetten van een online enquête of tevredenheidsonderzoek? Neem dan gerust contact met mij op.
Theo van Os
Van Os Marketing