Wat is event marketing?
Events worden ingezet om met een bepaalde boodschap een bepaalde doelgroep te bereiken. Met kranten en tijdschriften is de doelgroep jongeren bijvoorbeeld nauwelijks nog te bereiken, terwijl een sportevenement makkelijker sportliefhebbers aantrekt, wat voor een energiedrank-leverancier een interessante doelgroep kan zijn.
Event marketing is niet nieuw, zoals met veel marketing varianten vaak het geval is. Al ver voordat massamarketing de media ging domineren met advertenties, billboards en reclameblokken op televisie, was er al sprake van event marketing.
Een goed voorbeeld was Kodak (wie kent het nog?), die in de jaren twintig handig inspeelde op de groeiende belangstelling voor fotografie. Bij mooie uitzichtpunten over het Amerikaanse landschap creëerde de producent van camera’s en fotorolletjes parkeerplaatsen met borden “Kodak viewpoint ahead”. Vaak aangevuld met een souvenirwinkeltje waar je – juist! – weer Kodak filmrolletjes kon kopen!
Meer dan een feestje organiseren!
Vandaag de dag zijn grote evenementen niet meer weg te denken zonder steun van adverteerders: de UNOX Nieuwjaarsduik, het Solero Zomercarnaval of de Nike Ladiesrun, noem maar op.
Bij event marketing gaat het om het event, dat als marketinginstrument dient ter promotie van een bepaald product/dienst of het bedrijf zelf. En dat is meer dan alleen een feestje organiseren. Iedereen heeft weer een andere doelstelling om gebruik te maken van event marketing:
- Een productpresentatie ter gelegenheid van de introductie van een nieuwe productlijn, op een passende locatie.
- Een wijnreis naar de Vogezen voor de 10 beste resellers.
- Rally rijden in klassiekers met je meest trouwe afnemers.
- Een “aangeklede” (leden)vergadering voor de leden in een bijzonder museum, met entertainment, gastsprekers of diner.
- Deelname aan een (internationale) handelsbeurs, incl. standbezoek of rondleiding.
- Het vieren van het jubileum van het bedrijf met een scootertocht door Amsterdam.
- Teambuilding met collega’s, directie of bestuursleden tijdens een cursus Oosterse gevechtkunst of tijdens het (her)beleven van de militaire dienstplicht.
- Een GPS-ondekkingstocht voor de medewerkers en hun familie.
- Een rijvaardigheidstraining op het circuit voor je chauffeurs.
- Een open dag voor studenten, of scholieren van het basisonderwijs en hun ouders, om ze kennis te laten maken met techniek.
- De mogelijkheden zij echt oneindig. En het is echt niet alleen voor grote organisaties of multinationals. Een klein productiebedrijf in de fijnmechanica kan een open dag organiseren voor hun klanten of leveranciers. Maar vergeet ook de omwonenden niet! Of de familie van de eigen medewerkers! Laat ze trots zijn op hun bedrijf. Voorbeelden te over.
Waar gaat het om?
Een positief imago, dat mag duidelijk zijn. Door klanten, leveranciers, omwonenden of medewerkers een leuk evenement aan te bieden, waar iedereen zich goed vermaakt, blijft de naam van je bedrijf of je product beter hangen en levert dit straks nieuwe of (nog) trouwere klanten op.
Heb je een leuk idee of wellicht een aanleiding voor een event, maar weet je niet waar je moet beginnen, neem dan contact op. Dan maken we een vrijblijvende afspraak om samen de mogelijkheden eens door te nemen!